Actueel nieuws

Wat is Mico-Light?

Haal buiten binnen met Mico-Light


Het mooiste licht is natuurlijk daglicht. Iedereen voelt zich goed in daglicht. Iedereen ziet details en kleuren het beste in daglicht.
In de praktijk brengen wij echter tijd veel binnen door. De oplossing voor dit probleem komt van Mico-Light! Onze volspectrumlampen zorgen er voor dat mens en dier zich binnen net zo prettig voelt als buiten. Maar hoe kan dat? En hoe werken onze volspectrumlampen precies? Wij vertellen u het graag!


Om te begrijpen hoe onze volspectrumlampen werken, kijken we eerst naar natuurlijk daglicht. Pas dan krijgen we inzicht in de werking van onze volspectrumlampen.

Natuurlijk daglicht
Natuurlijk daglicht, door de zon opgewekt, bestaat uit een breed en continue kleurenspectrum. Wanneer we het kleurspectrum van natuurlijk daglicht bekijken zien we een unieke samenstelling van de kleuren violet, blauw, groen, geel, oranje en rood. Ook aanwezig zijn het onzichtbare infrarood en UV-A en UV-B. Juist deze laatste onderdelen zijn belangrijk voor een goede gezondheid van mens en dier. UV-A en UV-B is namelijk onder andere van invloed op de pshyche en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D.
Twee andere belangrijke kenmerken zijn de kleurtemperatuur en de Color Rendering Index (CRI). Natuurlijk daglicht heeft gemiddeld een kleurtemperatuur van ongeveer 5.500 Kelvin en een CRI van 100.

Ontstaan volspectrumlampen
Onze lampen zijn oorspronkelijk in de Verenigde Staten ontwikkeld voor toepassing in de ruimtevaart en duikboten. In de jaren 60 werden in deze sectoren de negatieve gevolgen van (gelig) kunstlicht op onze gezondheid reeds als eerste vastgesteld en onderschreven. De eerste volspectrumlampen stammen dan ook al uit deze periode. Na diverse onderzoeken werd het product in 1983 in de VS officieel als geneesmiddel erkent, omdat het natuurlijk aandoende licht veel klachten bij patiënten oplost. 
De ontwikkelingen stopten echter niet en de volspectrumlamp is sinds 1983 steeds verder geperfectioneerd. En dat werpt zijn vruchten af. In de VS worden op dit moment circa 25 miljoen volspectrumlampen standaard gebruikt bij instellingen zoals ziekenhuizen, het leger en de ruimtevaart. En ook in Europa en de rest van de wereld is de volspectrumlamp aan een opmars bezig.

Hoe komen de volspectrumlampen aan hun natuurlijke licht?
De lampen van Mico-Light zijn voorzien van een uniek mengsel van zuiver Argongas en 14 verschillende fosforpoeders. Daardoor zijn de lampen in staat om nagenoeg het volledige kleurenspectrum van daglicht af te geven, inclusief UV-A en UV-B!
De afgifte van nagenoeg het volledige kleurenspectrum inclusief UV-A en UV-B door een lamp is uniek. De kleurtemperatuur van onze volspectrumlampen is net als bij natuurlijk daglicht 5.500 Kelvin, de CRI is 97 of 98, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Hiermee wordt natuurlijk daglicht tot in perfectie benaderd. U profiteert dus ook binnenshuis meteen van de positieve eigenschappen!

Mico-Light versus andere volspectrum- en daglichtlampen
Er zijn een aantal fabrikanten die claimen volspectrumlampen te kunnen leveren. In de praktijk blijkt er echter onderling veel verschil te zijn.
Een conventionele heldere lampen, ook wel een daglichtlamp genoemd, heeft een kleurtemperatuur van 4.200 Kelvin, terwijl de CRI van dergelijke lampen vaak nog geen 70 bedraagt. Dat is aanmerkelijk minder dat de CRI-waarde van 97 of 98 van een volspectrumlamp van Mico-Light. Kijk dus van te voren goed maar de specificaties voordat u lampen aan gaat schaffen.

Duurzaam en gebruiksvriendelijk
De volspectrumlampen van Mico-Light zijn leverbaar als TL-buis, spiraallamp of halogeenlamp. Onze volspectrumlampen gaan gemiddeld 2 tot 3 keer langer mee dan een normale TL-buis of spiraallamp. Ze hebben nagenoeg allemaal een groen energielabel B en een lichtopbrengst tot 4.900 lumen.
Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en passen daardoor zonder aanpassingen in nagenoeg alle bestaande verlichtingsarmaturen. Daardoor zijn onze volspectrumlampen duurzaam en gebruiksvriendelijk.

Armaturen
Wie tevens kiest voor de hoogfrequente TL-armaturen van Mico-Light heeft nog meer redenen om te kiezen voor onze volspectrumlampen:

  • De armaturen zorgen voor een trillingsvrij licht.
  • U bespaart 25% energie.
  • De lampen gaan nog langer mee.
  • U bent klaar voor de toekomst.


Onze armaturen zijn duurzaam, spatwaterdicht en voorzien van spiegels, zodat het licht optimaal door de ruimte wordt verspreid. Ook zult u nauwelijks last hebben van schaduwwerking.
Bent u op zoek naar een specifieke TL-armatuur? Op aanvraag kunnen wij nagenoeg alle typen armaturen leveren.

Meer weten?
Wilt u meer weten over onze volspectrumlampen en armaturen? Neem dan contact met ons op of klik hier om te zien welke zeven redenen er zijn om over te stappen op volspectrumlampen en armaturen van Mico-Light.