Actueel nieuws

Licht en Mens

Over wat licht met ons doet


Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn misschien wel de belangrijkste dingen in het leven. Natuurlijk daglicht speelt hier een belangrijke rol in. Veel processen in het lichaam van mens en dier worden gestuurd door daglicht. Omdat de volspectrumlampen van Mico-Light daglicht zo nauwkeurig benaderen, zullen de lampen de functie van natuurlijk daglicht moeiteloos overnemen.

Daglicht regelt de biologische klok van mens en dier. Welke effecten heeft natuurlijk daglicht? Graag geven wij een aantal aansprekende voorbeelden:

 • Bottenstelsel: Daglicht zorgt voor de productie van de noodzakelijk vitamine D in de huid. De provitamine D4 wordt omgezet in vitamine D3, wat met behulp van hormonen voor een evenwichtige calcium- en fosforhuishouding zorgt. Deze elementen zijn cruciaal voor gezonde, sterke boten.
 • Immuunsysteem: Daglicht beïnvloed het immuunsysteem. Mensen en dieren die een gebrek hebben aan daglicht hebben zijn doorgaans vatbaarder voor ziektes en virussen.
 • Prestatievermogen: Afhankelijk van het moment van de dag stijgt of daalt de bloeddruk en de hersenactiviteit. Ook kunnen wij ons in daglicht beter concentreren en stijgt onze lichamelijk activiteit. Het licht beïnvloed daarmee prestatievermogen.
 • Psyche: Donkere dagen maken ons somber, terwijl lichte en zonnige dagen ons opfleuren. Het verschijnsel winterdepressie ontstaat door een gebrek aan daglicht en UV-A en UV-B.
 • Jaarcyclus: Onze energie en activiteit zijn in de lichtrijke zomer het hoogst, terwijl we in de winter meer eten en slapen. Ook reageren wij op de lengte van de dagen, waarbij daglicht een bepalende rol speelt.
 • Bioritme: Om alle vitale functies optimaal te kunnen vervullen heeft ons lichaam een bioritme ontwikkeld. Het bioritme regelt onder andere de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en de hartslag, zodat wij ons zo goed mogelijk aan kunnen passen aan onze omgeving.
  Zo stijgt onze lichaamstemperatuur al voordat de dag begint, om ons zo voor te bereiden op de taken die komen gaan. De meeste biochemische processen zijn namelijk afhankelijk van onze lichaamtemperatuur.
 • Huid: Onze huid reageert op natuurlijk daglicht. Vooral de onderdelen UV-A en UV-B spelen hierbij een belangrijke rol. Zo worden wij dankzij UV-A en UV-B bijvoorbeeld bruin en zorgt het voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam.
 • Slaap: Het dag- en nachtritme wordt gestuurd door daglicht. Als het donker wordt, zegt ons lichaam dat het tijd wordt om naar bed te gaan.
 • Vrouwelijke cyclus: Uit onderzoek is gebleken dat licht van invloed is op de menstruatie, hoewel andere factoren ook een rol spelen.
 • Seksualiteit: De door het daglicht gestuurde innerlijke klok beïnvloed de productie van hormonen die de vruchtbaarheid, de kinderwens en de seksuele lust beïnvloeden.

Meer weten?
Wilt u weten over de invloed van natuurlijk daglicht en de volspectrumlampen van Mico-Light? Neem dan contact met ons. Wij helpen u graag verder.