Begrippenlijst
Korte toelichting op de belangrijkste (vak)termen
Wie zich verdiept in licht en onze producten komt een aantal wetenschappelijke termen tegen. Een aantal van deze termen worden hieronder kort uitgelegd.
Color Rendering Index (CRI): een internationaal vastgestelde waarde waarmee de het kleurenspectrum van een lichtbron wordt vergeleken met natuurlijk daglicht. Natuurlijk daglicht wordt hierbij op 100 gesteld.
Nagenoeg al onze volspectrumlampen hebben een CRI van 98, momenteel het hoogst haalbare voor een lamp.
Hertz: de eenheid van frequentie. De hertz wordt gebruikt bij periodieke (zich herhalende) verschijnselen. 1 Hz komt daarbij overeen met een periode van 1 seconde.
Op het Nederlandse stroomnet wisselt de spanning met een frequentie van 50 keer per seconde, oftewel 50 Hertz. Een traditioneel TL-armatuur zorgt daardoor altijd voor een licht met een knippering van 50 Hertz. De frequentie kan verhoogd worden met een hoogfrequente TL-armatuur.
Hoogfrequent: een term die gebruikt wordt in de elektronica voor stromen en spanningen die in een hoog tempo wisselen. Door een elektronisch voorschakelapparaat kan in een TL-armatuur de 50 Hertz van het stroomnet ‘opgevoerd’ worden tot 10.000 Hertz, waardoor een zeer rustig en energiezuinig licht ontstaat.
Kleurtemperatuur: een eenheid waarmee de golflengte van het uitgestraalde licht aangegeven wordt. De kleurtemperatuur wordt meestal uitgedrukt in Kelvin (K). De kleurtemperatuur van natuurlijk daglicht is, net als onze volspectrumlampen, circa 5.500 Kelvin.
Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe ‘warmer’ de kleur wordt. Bij kunstlicht uit zich dat in een gelige gloed.
Lichtstroom: een eenheid voor de hoeveelheid licht die een lichtbron per seconde in alle richtingen uitstraalt.
Lumen: een eenheid voor de lichtsterkte die een lichtbron direct weergeeft. Lumen wordt dus vanaf de lichtbron gemeten.
De lichtstroom in lumen is gelijk aan het product van de grootte van de lichtsterkte van de bron in candela vermenigvuldigd met de grootte van de ruimtehoek in steradiaal. Onze volspectrumlampen hebben, afhankelijk van de uitvoering, een lichtopbrengst tot 4.500 lumen.
Lux: een eenheid voor de lichtsterkte die een lichtbron op een ondergrond weergeeft. Lux wordt dus vanaf de ondergrond gemeten.
Eén lux is de lichtsterkte voortgebracht door één candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. Vanaf 150 á 200 lux ‘reageert’ het lichaam van mens en dier op het licht.
Steradiaal: een eenheid voor ruimtehoek. De steradiaal is het driedimensionale equivalent van de radiaal.
Bron: Wikipedia