Gloeilampenverbod
De gevolgen van de uitfasering van inefficiënte verlichting
Begin 2009 stemde het Europees Parlement in met het aanscherpen van de energie-eisen aan huishoudelijke elektrische apparaten, waaronder lampen. De eisen aan het energiegebruik van lampen worden in fases aangescherpt, met als gevolg dat gloeilampen op termijn niet meer aan de strengere eisen kunnen voldoen. In de volksmond heet dit ook het wel het ‘gloeilampenverbod’.
Het gloeilampenverbod is ingesteld omdat de gloeilamp relatief veel energie gebruikt. Met name het lage rendement, dus het relatief hoge energieverbruik, is een belangrijk nadeel. Het overgrote deel van de aangevoerde elektriciteit wordt niet in licht, maar in warmte omgezet. Slechts 5 tot 10 procent van de elektriciteit wordt omgezet in licht. Het vervangen van alle gloeilampen vermindert het elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden met ongeveer 10 procent.
Uitfasering gloeilampen
De eerste fase van de aanscherping ging op 1 september 2009 in. Vanaf deze datum mogen er geen matte gloeilampen (alle gloeilampen waar je niet doorheen kan kijken), en heldere gloeilampen met hoge wattages (100 Watt en hoger) binnen de EU worden verhandeld. Dit betekent niet dat deze lampen per 1 september meteen niet meer verkrijgbaar zijn, maar vanaf deze datum zullen er wel steeds minder gloeilampen in de winkels te koop zijn. Uiteindelijk mogen vanaf 1 september 2012 helemaal geen gloeilampen meer in Europa worden verhandeld.
Tijdspad uitfasering gloeilampen
1 september 2009: Matte gloeilampen, en heldere gloeilampen van 100 watt of meer uit omloop
1 september 2010: Heldere gloeilampen van 75 watt of meer uit omloop
1 september 2011: Heldere gloeilampen van 60 watt of meer uit omloop
1 september 2012: Alle heldere gloeilampen uit omloop
Mico-Light: een goed alternatief
Wanneer u op zoek bent naar een vervanger voor de gloeilamp, dan is de spiraallamp van Mico-Light wellicht een goed alternatief. Deze spaarlampen passen in elke normale grote gloeilampfitting. Er zijn dus geen speciale aanpassingen aan uw verlichtingsarmaturen nodig, terwijl u profiteert van alle voordelen van natuurlijk daglicht.
Onze volspectrum-spiraallampen gaan gemiddeld 2 tot 3 keer langer mee dan een normale spaarlamp. Dat maakt de lampen zowel gebruiksvriendelijk als duurzaam.
Verbod op overige inefficiënte verlichting
Wist u dat behalve gloeilampen ook andere verlichtingsbronnen onder de aangescherpte eisen vallen? Gevolg is dat binnen nu en 2012, naast de gloeilamp, ook een groot aantal andere (inefficiënte) lampen en armaturen uit omloop genomen zal worden. Het is goed te weten dat onze volspectrumlampen en armaturen reeds voldoen aan de nieuwe eisen, zodat u zorgeloos gebruik kunt (blijven) maken van onze producten.
Meer weten?
Wilt u meer weten over onze volspectrumlampenlampen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer